Split in een notendop
Met een inwoneraantal van meer dan 200.000 inwoners is Split na Zagreb de grootste stad van Kroatië. Het ‘wint’ daarmee zelfs van Dubrovnik, een stad die onder Nederlandse reizigers toch een stuk bekender is.

Split is een fijne uitvalsbasis voor een vakantie in Kroatië. Door de ligging aan de Adriatische Zee kun je er rekenen op goed weer en in de directe omgeving vind je tal van hoogtepunten die Kroatië te bieden. Wat echter nog maar weinig mensen weten, is hoeveel de stad zelf te bieden heeft. Tijd om daar verandering in te brengen!

We zetten op een rij wat je allemaal kunt doen in Split. En dat is genoeg om een flink aantal dagen mee te vullen. We wensen je alvast veel plezier!

Bewonder het Paleis van Diocletianus
De inwoners van Split hebben één grote trots; het Paleis van Diocletianus. Aangezien het dé must-see van Split is, moet hij ook bovenaan jouw to do­-lijst staan.

Het paleis werd in het jaar 305 in gebruik genomen door Diocletianus, nadat er zo’n 10.000 slaven jaren aan hadden gewerkt. Nog geen decennia later overleed hij en uiteindelijk waren het de Romeinen die in de 7e eeuw hun toevlucht zochten tot het paleis.

Anno 2019 is het Paleis van Diocletianus dé bezienswaardigheid van Split. En het ontdekken ervan duurt wel even; het heeft een oppervlakte van meer dan 35.000 m² en staat bol van de bezienswaardigheden. Het staat ook niet voor niets in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 1979.

Hotspots die je er niet mag missen zijn o.a. de immense kathedraal, de tempel van Jupiter, de Golden Gate, prachtige sfinxen en een zuilengalerij. Tussen al dit cultuurgeweld vind je smalle straatjes met leuke restaurants, barretjes en winkeltjes. Kijk ook zeker regelmatig omhoog, want je spot zomaar de leukste erkertjes en balkonnetjes.